מה זה עושה?
תפקידה של החומצה היא לשמור על לחות העור והנפח, מה שמשווה לכם מראה צעיר וחלק כשאתם צעירים, והחסר במסת החומר גורם לכם להיראות מבוגרים עם קמטים בעור כשאתם מבוגרים. חלק מהחומר מתפרק ונוצר מחדש באופן מחזורי במהלך החיים. היארלון מזכיר בצליל שלו את שמו של הזכוכית ביוונית ומכאן שמו.
בהיסטוריה חומר האירלון שימש לשימושים רפואיים, כגון ניתוחי עיניים, בעיות במפרקים ועוד. החל משנת 1996 הוא נכנס לשימוש כטיפול בקמטי בעור. לאחרונה הגדילו החוקרים ותלו בחומצה תכונה של מניעת סרטן.
כיצד להימנע מניתוח פנים
איך מפיקים?
כדי להפיק חומצה היארלונית לשימוש רפואי, משתמשים בכרבולת של תרנגולת, שממנה ניתן להפיק כמות גדולה יחסית, (כ-200 מ"ג מ-200 גרם של כרבולות). היארלון המופק מתרנגולות מכיל גם הרבה חלבון מן החי. זה יכול להוות סיכון – במידה והמטופל אלרגי, ולכן לאחרונה ישנם מעבדות המפיקות את החומצה בתהליך אחר, שאינו מכיל חלבון מן החי. החומצה מתפרקת בגוף בתוך כיממה מהזרקת החומר לגוף.
למה זה משמש?
דוקטור לי יון מומחית לחומצה היארלונית אומרת: בתחום הקוסמטיקה והפלסטיקה החומצה ההיארלונית משמשת לא רק למילוי קמטים באזור האף והפה, היא משמשת גם לפיסול פנים, לטיפולי אסתטיקה כמו מתיחות פנים, הרמת גבות וכדו'.
איך עובדת החומצה ההיארלונית?
החומצה מסוגלת לספוג מים בכמות מרובה מאוד (פי 1000 ממשקלה), וכך היא יכולה לספק נוזלים ולחות לעור. ולהוסיף נפח ומראה צעיר.
איך מזריקים את החומר?
ישנם כמה גישות בצורת הזרקת החומר. יש המזריקים כמות שווה של חומצה במרחק של מס' מ"מ שווה. גישה נוספת היא החדרת המחט בעומק של 10 מ"מ ובזווית מסוימת הדרושה לשם הפעולה, ואז תוך כדי הוצאת המחט הוא מזריק חומר. כאשר יש צורך בהזרקת כמות רבה של חומצה, משתמשים בגישה אחרת, שבה עושים כמין רשת של שתי וערב בגוף של המטופל, ומזריקים את החומר. שיטה נוספת היא הזרקת חומר רב בעומק העור באזור הטיפול, ולאחר מכן מעניקים 'גיבוי' ותמיכה, ע"י הזרקת מעט חומר בשכבה החיצונית יותר של העור.
ישנה גישה נוספת שהיא יותר נפוצה כיום, והיא החדרת מחט לא חדה, דקה וארוכה, לתוך מקום אחד באזור הדרוש טיפול, ומתוך אותו מיקום מחדירים את החומר לנקודות נוספות, היתרון של שיטה זו, הוא גרימת כמות מינימאלית של פצעים וצלקות.
מהם תופעות הלוואי?
תופעות לוואי קלות שאינן דורשות התייחסות מיוחדת או התערבות רפואית: כאב מקומי באזור המילוי, שטפי דם, נפיחות בולטת, אדמימות באזור הטיפול. כל עוד הן נמשכות פחות משבוע אין צורך כאמור,. בייעוץ רפואי. אם נמשך מעבר לכך יש לפנות לרופא, ע"מ לשלול הזדהמות של המקום.
האם יכולות לקרות טעויות?
בהחלט כן, אם מזריקים את החומר לא במקום הקמט, ייווצרו גושים לא אסתטיים על פני העור. אך הנזק הוא לא בלתי הפיך, ניתן לטפל בזה בעזרת חומר הממיס את ההיאלורון.
מתי לא כדאי לקבל הזרקה של היאלורון?
הזרקת היאלורון לא מומלצת במקרים הבאים (לפחות ללא ייעוץ רפואי מתאים):
• אנשים הנוטלים תרופות לדילול הדם
• אישה בהריון או מניקה
• אם האזור דלקתי או מזוהם
לכל שאלה בעניין, ניתן לפנות לד"ר לי יון, מומחית לחומצה היארלונית